Goran

Het verhaal begint op 25 maart 1961, de dag dat Goran Bajic werd geboren in Bugojno, een bergstreek in Bosnië (ex Joegoslavië). Dit is de reden dat Goran’s artiestennaam ‘B. Montana’ werd, wat zoveel betekent als 'wees sterk als een berg'.

Goran's liefde voor muziek begon toen hij op 9-jarige leeftijd een accordion van zijn grootvader kreeg. Tijdens het eerste jaar op het gymnasium kwam ook het eerste keyboard. Na een muziekstudie van 5 jaar vond Goran dat hij nog niet genoeg geleerd had, dus begon hij muziek op zijn eigen manier te studeren. Goran oefende 6 uur per dag, en hij kreeg de bijnaam 'Emerson', vernoemd naar de band Emerson, Lake & Palmer. Nadat Goran het 'Blue album' van The Beatles hoorde, wilde hij gitaar leren spelen. Hij slaagde hier binnen 3 maanden in, en het veranderde zijn leven volledig.

Goran’s professionele carriëre begint in 1980 in Sarajevo. Een tijd lang speelde hij in bekende clubs in Sarajevo waaronder ‘Winter Olympic Games’, waar mensen als o.a. Kirk Douglas te gast waren.

Op een avond hoorde iemand Goran spelen, en nodigde hem uit om zijn muziek in Duitsland te komen promoten. Toen Goran in Duitsland aankwam, kon hij om een of andere reden niet meer in contact komen met de betreffende persoon. Plotseling was hij alleen, op straat, zonder geld. Na een tijdje begon de sneeuw naar beneden te dwarrelen, en was Goran op zoek naar een slaapplaats. Hij doolde wat rond en kwam uiteindelijk in een telefooncel terecht, vlak bij een Amerikaanse legerbasis. Ze vonden Goran slapend in de telefooncel, en namen hem mee op de basis, gaven hem eten, drinken en een slaapplek. Op een avond namen ze hem mee naar een lokaal restaurant. Er was een gitaar en een piano aanwezig, en Goran begon te spelen. Iedereen was verrast en ze gaven hem geld om zijn reis voort te zetten.

Toen Goran in Nederland aankwam, ontmoette hij een fantastische vrouw, Marie-Louise. Zij geloofde in zijn muziek en nam hem mee naar Cannes en Monaco. Op een avond in Cannes ontmoette hij Francis Ford Coppola, een van Hollywood's grootste filmregisseurs, bekend van o.a. The Godfather. Ze raakten aan de praat over Emir Kusturica, de grootste filmregisseur in Joegoslavië. Na een paar glaasjes wijn speelde Goran de titelsong van The Godfather. Francis was aangenaam verrast, complimenteerde en spoorde Goran aan om door te gaan met zijn muziek.

Door de jaren heen heeft Goran talrijke liedjes geschreven, die op de een of andere manier gebaseerd zijn op de belevenissen en ontmoetingen in zijn leven.

Contact: goran@asemusic.org